Mar 27, 2012

Den perfekte risotto

En fantastisk risotto med Pesto Trapanese fra O&CO. - En pesto laget på solmodne tomater og mandler.

I høst skulle jeg lage risotto for aller første gang. Og jeg ante ingenting om hvordan, og i lang tid ventet jeg før jeg turte å begi meg ut på noe helt nytt. Til slutt måtte jeg, for nettsidene til O&CO trengte en oppskrift. Litt sånn sleiva på strupen for å få det gjort. Men det er fint innimellom det. Det ble googlet en hel haug med oppskrifter for å finne ut hvordan en god risotto lages. Og til slutt hadde jeg en god magefølelse for at jeg hadde kommet frem til en god oppskrift. Oppskriften som dere finner under her er inspirert av Jamie Oliver og vår alles gode Wenche fra God Morgen Norge. Litt fra her og litt fra der, så blir det jammen bra!

Men ja, risottoen ble laget og noe utålmodig spiste jeg den akkurat litt for tidlig. Men jeg måtte jo ha mer, og da var den helt perfekt! Kjærlighet ved første smak og never ending story. Teksturen, smaken... Det er nesten som livet før og etter risottoen kom inn i mitt liv. Glede. Ja, glede er ordet i dag. 

Tar du utfordringen til helga? Nå har du noen dager å planlegge. Jeg har googlet forskjellige oppskrifter og sammenlignet, så nå er det bare å sette i gang:


Ingredienser for 4 personer. Tid 25-30 min
 
2 dl Risottoris
3 ss Olivenolje til baking og steking
2 fedd hviltøk, finhakket
2 banansjalottløk, finhakket
1 liten sellerirot, finhakket
2 dl tørr hvitvin
9-10 dl god kyllingkraft/ kyllingbuljong
2 ss Meierismør
50 g revet Parmesan
Evt Soltørkede tomater O&CO
Evt Pesto Trapanese O&CO
Finhakket bladpersille, til pynt


Hvis du ikke har sellerirot, kan du bruke fennikel
Varm opp kyllingkraften i en egen  gryte, og hold den varm. Varm olivenolje til middels varme, og tilsett hvitløk, sjalottløk og selleri. La surre i ca 5 min til alt er blankt og mykt. Tilsett risen og skru opp varmen litt. Når risen ser gjennomsiktig ut, tilsetter du hvitvin. Rør rundt, og kjenn den deilige duften! Når vinen har kokt inn, tilsetter du litt og litt varm kyllingkraft om gangen, og lar kraften koke nesten helt inn mellom hver gang. Det er viktig at det røres hele veien. Hele prosessen vil ta 25-30 min. Risen skal være kremet og myk, men fremdeles gi litt tyggemotstand. Når risottoen har fått riktig konsistens, tar du gryten vekk fra varmekilden og rører inn smør og parmesan. Sett på lokk, og la stå i 2 min. Spis så fort som mulig, mens risottoen fremdeles har den gode konsistensen. 
 
Server med Pesto Trapanese på toppen, og dander med soltørkede tomater i tynne strimler og litt finhakket bladpersille. Pestoen kan evt varmes opp raskt i en liten gryte. 
Denne risottoen er også god til sitronkylling, hvit fisk eller bare med litt trøffelolje på toppen. 

Et lite tips til slutt: Skal du ha gjester til middag, beregn tiden slik at risottoen er det siste du gjør. Når den er klar så er den klar, og da bør den ikke stå for lenge. Lag klart alt det andre dere skal spise, slik at bare risottoen må røres i før dere setter dere til bords. Få gjestene inn på kjøkkenet når de kommer og prat med dem mens du lager ferdig denne herligheten.

Du og du. jeg blir glad bare av å tenke på risotto.  
Herlig.
   
 

4 comments:

 1. Denne risotten var helt fantastisk!! :)

  ReplyDelete
 2. Jeg lagde risottoen din i helgen, og den ble veldig god om jeg må få si det selv!

  ReplyDelete
 3. Some of them points are really straight forward but all too often you will over look them.


  No Addiction Powder | Aire Bra |Slim 24 Pro | Hair Building Fiber |Dhanlaxmi Yantra |Slim 24 Pro | Body Buildo

  ReplyDelete
 4. step up height increaser It’s an
  amazing ayurvedic product that not just increase your height up to 5 inch but also boost your strength,
  bone mass density. Step up body growth formula is a healthy product that also boost your immune and digestive
  system and provide you with healthy complete body growth.

  step up height increaser

  ReplyDelete