May 10, 2014

Jordbærpai i mai

Glutenfri jordbærpai!

Det er herlig at man får tak i jordbær i mai. For da kan man lage pai! Ikke hvilken som helst pai, nei, men jordbærpai! Det har vært min yndlingskake så lenge jeg kan huske. Når jeg var liten var det paibunn, jordbær og gelé. Men for noen år siden gav mammaen min den en ekstra ingrediens, nemlig vaniljekrem-krem. Oi, oi og oi. Det er farlige greier. Men du og du så deilig! Mat, mat, mat og jordbærpai i hjertet. I mai. 
I to år har jeg tenkt at denne oppskriften må ut på bloggen. Snakk om å ikke få ting gjort! Jeg skriver for tiden masteroppgave, så jeg har nedlagt et bloggeforbud sånn nesten hele tiden. For det er jo mye mer givende å lage mat og blogge enn å skrive. Men hvis jeg skal bli ferdig når jeg skal, så må det til. Men denne oppskriften er et lite unntak. For det er jo mai! Og da må man ha jordbærpai. Denne paien er perfekt til 17. mai og alt mulig annet som feires skal. Og den kan lages i litt forskjellige varianter:

1. Hjemmelaget paideig eller kjøpt paideig
2. Paibunn + jordbær+ gelé
3. Paibunn + krem blandet med hjemmelaget vaniljekrem+ gelé
4. Paibunn + krem blandet med vanilje fra stang og kjøpt vaniljekrem + gelé
5. Glutenfri og melkefri paibunn med melkefritt smør og glutenfritt mel. Så kan du lage vaniljekrem med havrefløte og blande med pisket soyafløte. Da har du en gluten- og melkefri jordbærpai.  Eller du kan til og med kjøpe oatley vaniljesaus (den er ganske fyldig) og blande inn i krem og litt ekte vanilje. 

Jeg foretrekker å lage vaniljekrem fra bunnen, men det er jo ikke alltid tiden strekker til. Og da er kjøp vaniljekrem en god erstatning. 

Oppskrift: 

Glutenfri paibunn: 
5,1 dl glutenfri melmix til pai og kaker (her er oppskrift)
1 ts xanthangummi (gjør deigen litt mer elastisk)
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
58 g sukker
140 g iskaldt smør i terninger
1,5 - 1,8 dl iskaldt vann

Bland alt det tørre + smør i en foodprosessor, eller smludre med hendene. 
La foodprosessoren gå mens du heller vann i med en tynn stråle. Begynn med 1,5 dl og tilsett mer hvis det trengs. Skru av maskinen når deigen begynner å samle seg. Pakk inn deigen i plastfolie og legg i frysen i 30 min. 

Kjevle ut deigen mellom 2 ark med bakepapir + litt mel. 
Ha deigen i en smurt paiform med høye kanter (eller en kakeform) og sett i frysen i 30 min. Dette hindrer at deigen siger veldig sammen. Blindstek paibunnen først i 15 min på 190 grader, og stek ferdig til bunnen er sprø og gylden. Ca 10- 15 min.
Avkjøl helt før krem og bær tilsettes. 
Vaniljekrem:
2,5 dl melk eller havrefløte
1 vaniljestang
3 eggeplommer
75 g sukker
2 ss maizena
2 pl gelatin (bare hvis vaniljekremen skal blandes med pisket krem)

Legg 2 plater gelatin i vann. Bland alt utenom gelatin i en liten gryte (skrap frøene av vaniljestangen og kok stangen med blandingen).Bland godt, og rør mens du varmer opp blandingen. La den småkoke til den tykner. Fjern vaniljestangen og bland den oppblødte gelatinen i kremen mens den fremdeles er varm
Avkjøl helt.   
  
Gelé: 
Kok opp 2,5 dl vann. Bland i pulveret fra begge pakkene. Tilsett 2,5 dl iskaldt vann eller knust is. Sett i frysen til den begynner å tykne skikkelig. Rør innimellom. 
Hvis du vil kan du bruke bare en pakke gelé. Men det blir ekstra godt med 2 pakker :)

Ellers trenger du:
3 dl kremfløte eller soyafløte
2- 3 korger jordbær, renset, vasket og tørket.
2 pk jordbærgelé

Pisk krem og bland med vaniljekrem. Ha kremen i paibunnen, og ha jordbær tett i tett oppå kremen. Jordbærene kan selvfølgelig deles hvis du vil. 
Når geléen begynner å tykne heller du den forsiktig over bærene. Det er viktig at den har begynt å tykne, hvis ikke vil den løse og virvle opp krem. Kaken er klar når geléen har stivnet. 

Og da er det bare å kose seg! 
4 comments:

  1. Åh, dette er ein av favorittkakene mine og - det var alltid to sånne i alle store selskaper i slekta!! Eg hadde glømt den heilt av.. Burde jo egentlig vært med i mormor-boken, men det var litt seint å komme på nå:-) Eg skal teste ut ein ny versjon eg kom på, med hylleblomstgele i stedet. Trur det kan bli bra! Skal tipse hvis det funker:-) Kari Lise

    ReplyDelete
  2. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    ReplyDelete