Oct 1, 2013

Helstekt lammeskulder á la Jamie!Helstekt lammeskulder med hvitløk og rosmarin

Jeg har fått en ny lammefavoritt. Skulder vinner lett over lår! Kjøttet ble så mørt av denne stekemetoden at det løsnet fra knoken bare jeg dyttet litt i det. Og jeg tror dette er det beste lammekjøttet jeg har spist noen gang. O salige middag! Og det passet jo fint at mannen hadde bursdag. Eller, det var vel derfor det ble helstekt lammeskulder til middag på en tirsdag. Uansett var det en verdig bursdagsmiddag! Så må det sies at denne lammeskulderen er inspirert av Jamie Oliver. - Jeg digger lammeoppskriftene hans! De er så enkle som bare det, og ingen ting står i veien for de rene og gode smakene.
Dette trenger du:
En lammeskulder (hel lammebog) på ca 2 kg
Noen stilker fersk rosmarin
10- 12 fedd hvitløk
Olivenolje
Salt og pepper

Fremgangsmåte: 
Ta ut lammeskulderen ca 1 time før du skal ha den i ovnen.
Sett ovnen på maksimum under/over- varme.
Bruk en skarp kniv og rut opp undersiden av lammeskulderen. Gni både over- og undersiden inn med olivenolje, salt og pepper.
Bruk knivflaten og bank hvitløksfeddene flate, la skallet være på. 
Legg noen fedd med hvitløk og noen kvister rosmarin i bunnen av en stekeform med høye kanter. Legg lammeskulderen oppå, og legg noen kvister rosmarin og fedd med hvitløk oppå skulderen også. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett inn i den glovarme ovnen. Skru ned temperaturen til 160 grader. Her skal den stå og godgjøre seg i  ca 3,5 timer. Det er vanskelig å mislykkes når bogen er dekket av folie.
Når lammeskulderen er ferdig løfter du den over på et fat og dekker godt til med aluminiumsfolie + et kjøkkenhåndkle over der igjen. La den hvile i 10 min.
Hell sjyet over i en liten gryte, la hvitløk/ rosmarin ligge igjen. Kok opp sjyen med ca 1ss mel, 1 ss rødvinseddik eller rødvin og evt litt fersk eller tørket mynte. Hvis kraften er for salt tilsetter du bittelitt vann.    

Sett hele fatet på bordet og la alle forsyne seg selv. Kjøttet er så mørt at det er vanskelig å skjære opp, så det beste er egentlig å rive av biter. Jeg serverte lammeskulderen med potetstappe, ristede gulrotstaver og sjalottløk og plommer marinert i rødvin og balsamico. Det var herlig!  


Potetstappe med meierismør, havrefløte, persille, salt og pepper.  


 Skrell og del poteter i biter, og kok dem møre. Hell av vannet og tilsett en god glatt smør. La smøret smelte før du begynner å stappe. Smak til med havrefløte (eller vanlig fløte/ melk), persille, salt og pepper til slutt.


Ristede gulrotstaver med olivenolje, persille og maldonsalt

Ristede gulrotstaver er veldig enkelt å lage. Jeg koker gulrotstavene 5 min sammen med potetbitene, jeg bare legger dem oppå potetene og setter på lokekt. Etter 5 min tar jeg dem opp og over i en passe stor ildfast form. Så lar jeg dem stå slik til vannet har dampet vekk. Så drissler jeg litt olivenolje, og drysser litt persille og maldonsalt over. Når jeg tar ut lammet til hviling setter jeg opp ovnstemperaturen på litt over 200 grader og rister gulrøttene i 10 min(den tiden lammekjøttet hviler). 

Mat mat mat og glede i hjertet! 
Og jammen er det gøy å blogge igjen:)15 comments:

 1. Bra, Ingeborg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  ReplyDelete
 2. ser godt ut! prøv å brun det først,vil gi mye mer smak:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Er vel det som er tanken bak,
   "Sett ovnen på maksimum under/over- varme."

   Delete
  2. ,blir ikke det samme... noen få minutter på full guffe med sølvpapir over gir ikke ordentlig bruning.

   Delete
 3. Ser godt ut - men det jammen godt med en rosa lammestek også. Disse bør ikke settes opp mot hverandre, ved å steke en bog (det heter "bog" på norsk ikke "lammeskulder"!) får man et godt resultat, men streng tatt en helt annen rett enn en tradisjonell lammestek. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Come on!!! Bog eller skulder.... nøye??? Fantastisk oppskrift og skal prøves på søndag :-)

   Delete
 4. Så fin blogg du har. Her skal jeg følge med!

  ReplyDelete
 5. Denne har jeg laget nå i 3 år, til stor suksess gang på gang. Elsker den med sopprisotto til. Så enkel middag, som bare gjør seg helt selv. Fantastisk godt!!

  ReplyDelete
 6. Tusen takk for anbefaling på VG, Magne!
  Og tusen takk for hyggelige kommentarer til dere andre:)

  Jeg kaller lammebog for lammeskulder, for da forstår flere hva det er snakk om. Bog er et fremmedord for mange, men jeg vil at flere skal tørre å tilberede det. Og lammet ble veldig godt selv om det ikke ble brunet først. Lenge leve enkel mat! :)

  ReplyDelete
 7. Fantastisk oppskrift! Den skal prøves ut! Hvor mange vil du si en slik bog holder til?

  ReplyDelete
 8. Denne sal prøves :) Har du oppskrift på de marinerte plommene?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Lajla! Beklager sent svar. De marinerte plommene lager jeg litt på gefylen. Men jeg pleier å dele plommer i fire og surre dem med rødløk i båter. Så har jeg på en skvett rødvin og lar det koke inn. Litt kanel og pepper på blir veldig godt. Plommer er nydelig til svinkjøtt også :) jeg skal prøve å skrive ned hva jeg gjør neste gang jeg lager marinerte plommer.

   Delete
 9. Dette var lekkert!

  ReplyDelete
 10. sitt på Lanzarote og planlegger overraskende valentine middag til imorgen ...og vet nå hva det blir til hovedrett :-D

  ReplyDelete