Oct 3, 2013

Nydelig glutenfritt grovbrød med hasselnøtter og rosiner


Glutefritt brød med hasselnøtter og rosiner

Savner du virkelig godt, saftig og næringsrikt brød som er glutenfritt? Det gjorde jeg inntil jeg begynte å bake med 'sweet white sorghum'- mel. Dette er en type durra (nb: ikke durum!), en kornsort som minner om hirse og som brukes mer i Asia og Afrika enn i vår del av verden. Det er en ganske proteinrik meltype, som gir næringsrike og saftige brød. 

Jeg kom over dette melet litt tilfeldig. Men du hvor glad jeg er for at jeg fant det! 
Jeg bestiller 2 poser av gangen fra iherb for å få laveste porto, og det rekker til fire brød. I tillegg bruker jeg xanthan- gummi som jeg også bestiller fra iherb. Det kan være hirsemel er en god erstatning for sorghum- mel i denne oppskriften, men det har jeg ikke fått testet ut enda. Men kanskje det kommer :)  

Så har jeg hakkede hasselnøtter og rosiner oppi, evt andre nøtter/ tørket frukt. Men dette kan selvfølgelig sløyfes og erstattes med mer korn og frø. Og så må jeg rette en takk til 'Herlig blanding' sin blogg, for jeg har tatt utgangspunkt i hennes brødoppskrift. Tusen takk for god inspirasjon! 
Hennes brødoppskrift finner du på denne linken. 

Sorghum mel kan godt blandes i større grad med andre glutenfrie meltyper, men innimellom er det godt med et brød som er skikkelig saftig og sunt! 

Dette trenger du til 2 brød: 
8-10 dl lunkent vann
1 pose tørrgjær
2 ss sukker eller honning
1 ss fiberhusk 
Evt 2 ts xanthan- gummi eller 2 ts 'gluten substitute' 
2 ss linfrø
2 dl hirseflak eller havregryn
1 egg
1 ts salt
1/2 dl nøytral olje 

2 dl finhakkede hasselnøtter el frø/ kjerner
1,5 dl rosiner (jeg har oppi litt på slump) eller andre typer tørket frukt
1 pose sweet white sorghum- mel
Evt 1-2 dl stivelsesrik melmiks (Toro eller Schär sin), el rismel etc.
Fremgangsmåte:
Ha vann i en bakebolle og visp inn fiberhusk, tørrgjær, sukker og xanthan- gummi. La det stå en 10 minutters tid. Rør inn linfrø, havre/ hirse, egg, salt, olje, og frø/ nøtter.   
Rør inn sorghum- mel og litt stivelsesrikt mel. Konsistensen på deigen skal være som tykk grøt. Blir deigen for fast har du bare mer vann oppi.Dekk bakebollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til heving et lunt sted 30-45 min.  

Smør 2 brødformer med smør, og dekk bunnen med en remse bakepapir. Dette vil gjøre det lettere å få ut brødene etter steking. Sett brødene i ovnen og skru på over/ undervarme 40 grader. La dem heve til brødene når nesten opp til toppen av formen, ca 30 min. Sett temperaturen opp til 215 grader og stek brødene i 45 min. Skru av ovnen og la dem så stå og ettersteke i 10 min. Ta dem ut ovnen og legg dem på rist. La dem hvile en stund før du kjærer i dem, selv om det kan være veldig vanskelig når lukten av nybakt brød setter sulten i sving. Etter noen timer, når de er helt avkjølt, skjærer du brødene i tynne skiver og fryser i fryseposer. 

Og når du tar dem opp er det bare å riste skivene og nyte de gode smakene! Hvis du tiner skivene først, anbefaler jeg også å riste dem. Brødet smuldrer lett, og det smaker absolutt best når det er ristet. 

Bak litt da, vel! Det er så fint å skape noe med hendene. 
Og hva er vel bedre enn å skape sunn og god mat som gjør godt for hjertet - på mange måter. 
Mat mat mat og glede i hjertet! 


1 comment: