Oct 1, 2013

Glutenfri melmix til kaker og paibunner

Perfekt glutenfri melmix til kaker og paibunn!

Og den er perfekt! Takk til amerikanske Carol Kicinski med bloggen simply gluten free! Livet med glutenfritt mel er ikke alltid like gøy, iallefall ikke når en elsker pai! Men nå er det nye tider. Før sommeren googlet jeg "glutenfree pie crust" i håp om å finne noen gode tips, og jammen kom ikke Carol sin blogg opp! Her kan dere lese om hennes oppskrift på perfekt glutenfri paibunn. Nå er det vanskelig å få tak i hennes melmix her i Norge, men hun gir oppskrift på en tilsvarende mix. Og denne mixen er god til paibunn,til kaker, muffins etc. Den passer også som tilleggsmel i brød hvor man ellers bruker proteinrikt mel som er fattig på stivelse. 

Carol anbefaler asiatiske meltyper siden de er mer finmalt enn andre typer. Og dette bidrar til at bakverket ikke blir så smuldrete og kornete i konsistensen. Jeg fant både rismel, "glutinous rismel" og tapioka- stivelse på Asiamat- butikken her i Skien. Og da regner jeg med den er lett å få tak i over store deler av Norge. Hvis ikke er det sikkert mulig å be dem bestille det. Potetmel kjøper jeg på butikken.  

Og her har dere bilde av posene med mel fra Asia- butikken:  
Jeg lager en stor mix om gangen og oppbevarer i en stor boks i frysen. 
Da blander jeg 

1200g poser rismel (3 poser)
400g "glutinous" rismel (1 pose)

400g Tapioka- stivelse ( 1 pose)
400g potetmel (stivelse)

Jeg har alt oppi en stor plastikkbolle, tar på lokk, og rister. Og der har jeg en stor porsjon med billig og glutenfri melmix. 
Og når jeg baker, har jeg en ts xanthangummi i den mengden mel jeg bruker.  Xanthangummi er enkelt å bestille på iherb.  

Bak i vei, da:)
 

4 comments:

 1. 'glutinous' rismel sounds like a rice flour with gluten?

  ReplyDelete
 2. no, it's rice flour made out of 'sticky rice'. Rismel med høyt stivelsesinnhold.

  ReplyDelete
 3. Tusen takk for oppskrift! Bare noen spørsmål:
  Vil det kunne erstatte fint hvetemel i all bakst?
  Hvor mye betaler du ca for kiloet når du lager det selv?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Ester! Beklager sent svar. Jeg tror det skal funke å erstatte hvetemel i bakst av type pai, kjeks og kaker. Nå har jeg ikke fått prøvd så mye ut i det siste, men jeg har laget loff of pizzadeig med blandingen også. Men da bruker jeg oppskrifter fra en amerikansk blogg som heter 'yammies glutenfreedom'. Jeg skal prøve å legge ut flere oppskrifter med melblandingen nå de neste ukene.
   Jeg betaler 10 kr pr pose på asia- butikken, og potetmel koster vel ca 20 kr. Så da blir det 70 kr for 2,4 kg melblanding. og det er en ganske god pris tror jeg. Xanthan- gummi koster litt, men er ganske sikker på det uansett blir billigere enn Toro sine glutenfrie melmikser.

   Delete