Sep 22, 2018

Takkefest!



Og lammebog republisert..

Høsten er i anmarsj, og snart er det tid for høsttakkefest! Høsten med all dens grøde er en strålende anledning for å markere vår takknemlighet for skaperverkets gaver.
Takknemlighet er en dyd som ikke må glemmes. Det er lett å glemme å være takknemlig  for at alt er skapt så fint, midt i all vår travelhet med all slags aktiviteter og alt vi må rekke å gjøre.

Høsten er en ekstra fin tid å samles rundt bordet. Det er så mye gode, norske råvarer som er enkle å bruke, og det er ekstra hyggelig inne med det lune høst- lyset og kanskje litt fyr i peisen. Og kanskje det er noen du kan invitere? Etter min mening, så er noe av det fineste vi mennesker kan gjøre, er å spise sammen.

Denne oppskriften er inspirert av Jamie Oliver, og med litt planlegging er dette utrolig enkelt å lage. Ingen ting står i veien for de rene og gode smakene. Denne retten tar litt tid, men kjøttet blir så mørt av denne steke- metoden, at det løsner fra knoken bare du dytter litt i det. Og du kan gjøre mye annet mens kjøttet er i ovnen. 



Dette trenger du til ca. 8 personer:

Lammebog:
En lammebog på ca. 2 kg
Noen stilker fersk rosmarin
10- 12 fedd hvitløk
Olivenolje
Salt og pepper

Potetstappe:
1 kg poteter
Vann
2 gode spiseskjeer smør
2 dl melk
Salt og pepper
Evt. persille til garnityr

Ovnsristede rotgrønnsaker:
4 små rødbeter
6 gulrøtter
kålrot, blomkål eller andre rotgrønnsaker du liker




Fremgangsmåte lammebog: 
Ta ut lammebogen ca. 1 time før du skal ha den i ovnen.
Sett ovnen på maksimum under/over- varme.
Bruk en skarp kniv og rut opp undersiden av lammebogen. Gni både over- og undersiden inn med olivenolje, salt og pepper.
Bruk knivflaten og bank hvitløksfeddene flate, la skallet være på. 
Legg noen fedd med hvitløk og noen kvister rosmarin i bunnen av en stekeform med høye kanter. Legg lammebogen i formen, og legg noen kvister rosmarin og fedd med hvitløk oppå bogen. Dekk formen med aluminiumsfolie, fest folien godt rundt kantene, og sett inn i den glovarme ovnen. Skru ned temperaturen til 160 grader. Her skal den stå og godgjøre seg i  ca. 3,5 timer. Det er vanskelig å mislykkes når bogen er dekket av folie.




Når lammebogen er ferdig løfter du den over på et fat og dekker godt til med aluminiumsfolie + et kjøkkenhåndkle over der igjen. La den hvile i min 10 min.
Hell sjy over i en liten gryte, la hvitløk/ rosmarin ligge igjen. Kok opp sjyen med ca. 1ss mel, 1 ss. rødvinseddik eller rødvin og eventuelt litt fersk eller tørket mynte. Hvis kraften er for salt tilsetter du bitte litt vann.    



Når det gjenstår ca. 1 time av steketiden til lammet kan du begynne forberede tilbehøret.

Potetstappe
Skrell og del poteter i biter, og kok dem møre i vann, 10 - 15 min. Hell av vannet og tilsett smør. La smøret smelte før du begynner å stappe. Smak til med melk, persille, salt og pepper til slutt.




Rotgrønnsaker
Kok en blanding av gulrøtter, kålrot og evt. andre ting ca. 5 min. Etter 5 min heller du av vannet og lar grønnsaken ligge i gryta på lav varme til alt vannet har fordampet vekk. Legg grønnsakene over i en passe stor ildfast form. Så heller du over litt olivenolje, og drysser litt timian og maldonsalt over. Når du tar lammebogen ut av ovnen og setter til hviling, skrur du opp ovnstemperaturen på litt over 200 grader og steker rotgrønnsakene i ca. 10 min (den tiden kjøttet hviler). 




Legg grønnsakene rundt lammebogen, og sett hele fatet på bordet og la alle forsyne seg selv. Kjøttet er så mørt at det er vanskelig å skjære opp, så det beste er egentlig å rive av biter.

La oss samles rundt bordet og spise sammen folkens, og samtidig tenke over hva vi har å takke for!



No comments:

Post a Comment