Jan 31, 2012

Babettes gjestebud på kvinnefestivalen 2012


Lørdag som var fikk jeg gleden av å organisere og lage tapasmat til 350 herlige damer her i Oslo på kvinnefestivalen til Misjonsforbundet. Temaet for kvelden var Babettes gjestebud, og det var dekket fantastisk flotte langbord Jeg hadde med meg kjære Martine, og vi fikk god hjelp av 7 nydelige jenter. Det var veldig gøy og utrolig travelt. Kanskje vi får inn et bilde av fatene vi satte på bordene etter hvert. Jeg hadde ikke tid til å ta bilder, så vi får se etter hvert :)

Og her er kommer menyen :

Honningglaserte poteter
Kyllingvinger med sitron, hvitløk og urter
Aspargesbønner som så vidt har touchet vannet
Oliven fra Oliviers & Co.
Pesto fra Oliviers & Co.
Aïoli nesten på skikkelig
Bakte cherrytomater
Godt brød

Dette er egentlig veldig enkle ting å lage, så ikke vær redd for å prøve. Mat er så gøy! Og så utrolig viktig. Og ikke minst, ekte mat er VAKKERT! Guds herlige skaperverk.  

Desserten bestod av Eplebåter og Pistasjkrem fra O & Co blandet med litt sitronolje fra samme butikk.  Her har dere en link til O&Cos nettsider




Honningglaserte poteter: 




Snadderpoteter. Og det er ganske enkelt. Beregn litt tid, for dess lenger de får stå å surre, dess bedre blir de. Og de kan stå å passe seg selv på lav varme mens du lager all den andre maten, du må bare riste litt i gryta innimellom. Jeg er ikke så flink til å lage eksakte oppskrifter. Men akkurat dette blir godt nesten uansett. Bare prøv deg litt frem, en lærer ikke uten.

Du trenger:
småpoteter, honning, tynn balsamico eddik, herbes de provence, salt, pepper og olivenolje.

Begynn med å koke poteter. Ikke bruk mandelpoteter til dette, de detter bare fra hverandre. Amandine derimot, de funker bra. Jeg koker dem i max 12 min, heller av vannet og setter gryta tilbake på plata. Så skrur jeg ned varmen til nesten minimum, og lar potetene stå og dampe av seg. Når de er tørre  heller jeg over honningmarinaden. 

Til ca 12 småpoteter tenker jeg at det kan passe med 2 ss honning, 3 ss balsamico, 1ts herbes de provence, 1 klype maldonsalt, litt pepper. Alt dette blandes i en skål, og 5ss olivenolje røres inn til slutt. 

Ikke bruk for stor gryte, marinaden fester seg bedre hvis det er litt trangt om plassen. Der kan de stå og surre for seg selv hvis du bare rister litt i gryta av og til. 
Det du også kan gjøre er å ha de kokte potetene og marinaden i en ildfast form, og ettersteke dem i ovnen på lav varme over litt lengre tid. Og rett før servering kan du sette på grillfunksjonen sånn at de blir sprø og gyldne på toppen. 

 


Kyllingvinger med sitron, hvitløk og urter 




Dette har jeg ikke skrevet om på bloggen før, men det er min favorittkylling. Jeg lager nesten ikke kylling på noen annen måte. Æresord, jeg tuller ikke. Kylling blir liksom ikke det samme igjen. Mat mat mat :)
Og det trenger ikke bare være kyllingvinger. Jeg pleier å dele opp en hel rå kylling, og steke i stykker. Det viktigste er å få med bein, for det gir mye kraft og gjør at kjøttet holder seg saftigere. 
Men til en 20 kyllingvinger eller 8 klubber (eller en hel kylling i stykker) bruker jeg 
2-3 sitroner, 1,5 ss herbes de provence, salt, pepper, olivenolje og 3-4 fedd hakket hvitløk. 

Legg kylling i en ildfast form eller i en langpanne. Press over sitron, dryss over salt, pepper, urter og hvitløk. og en god dæsj olivenolje til slutt. Rør gjerne litt rundt slik at alt blander seg litt. Hvis jeg har store kyllingstykker, steker jeg dem litt i pannen med olje, salt og pepper først. 

Stek kyllingen på 200 grader til de har en gylden og litt sprø overflate.  Ca 20 min, avhengig av størrelse.
 



Aspargesbønner som så vidt har touchet vannet




Kjært barn har mange navn. Og jeg bytter nok fra dag til dag hva jeg kaller disse grønne herlighetene. Det er så enkelt, så veldig godt, knasende sprøtt og nesten litt søtt. Det er nok det tipset jeg deler mest med kunder når jeg er på jobb, for jeg bare elsker dem. Og se, så fine de er! Jeg blir rett og slett glad inni meg. Ja, igjen; mat gjør meg gladglad.

Jeg begynner med å kutte vekk tuppene. Så koker jeg opp vann i en gryte, og har bønnene oppi. Så teller jeg til 20 el 30, hiver av vannet og skyller flere ganger i iskaldt vann og legger dem til tørk. Denne måten å koke grønnsaker på kalles "blanchering". Fargen, sprøheten og friskheten bevares. Når de er sånn passe tørre legger jeg dem på et fat og heller over litt god olivenolje og strør litt maldonsalt over.Og gjerne litt bladpersille. Veldig lett og utrolig godt!




Aïoli nesten på skikkelig

2 deler majones, 1 del rømme, litt sitronsaft og raspet hvitløk. Bland, smak til passe syrlighet og la den stå en god stund. Enkelt og godt!




Bakte cherrytomater




Sett ovnen på 200 grader, og legg cherrytomater på bakepapir på et brett. Ha dem gjerne på klasen, det ser så herlig ut! Ringle litt god olivenolje og balsamico over, og stek i 5-10 min.  




Baconsurret fiken

Del fiken eller annen tørket frukt i 2, og surr en halv skive bacon rundt. Fest med en liten tannpirker, og stek på 210 grader i ca 10 min. Herlig! Hvis du vil kan du også ha litt chevre under fikenen. Det blir nydelig!

1 comment:

  1. Mmm... Vi koste oss MASSE den kvelden!! Takk for den store og glimrende jobben du gjorde. Lurer på om ikke jeg skal på prøve meg på honningsglaserte poteter en dag. Tips til hva de kan passe til?
    Vennlig hilsen fra en lykkelig (syngende) gjest

    ReplyDelete