Nov 14, 2012

Melkefri panna cotta med lune balsamicoplommer


Panna cotta med havrefløte, sitronskall og vanilje.
Og toppet med lune balsamicoplommer. 
Glede i hjertet! 

Noe av det jeg savner mest med å ikke spise melkeprodukter er panna cotta, riskrem og crème brulée. Sukk i hjertet! Og med en kresen gane er det ikke så lett å lage gode kopier. For hvis det ikke er like godt som originalen er det like greit å ikke lage noe sier tungen min. En dessert skal jo smake godt selv om den er melkefri! Panna cotta med havrefløte går kjempefint med litt ekstra vanilje og sitronskall oppi. Hvis man legger godviljen til, så kan man nesten tro at det er en vanlig panna cotta laget på ekte kremfløte. Men nei! Helt melkefri og lettere for magen! Alle burde egentlig prøve det :)


 

I bryllupet til meg og min kjære serverte vi panna cotta med rabarbrakompott på dessertbordet. Og det var godt, det! Men nå er det jo ikke veldig mye rabarbra å få tak i, så da må man ty til noe annet. Et godt alternativ er plommer, for det er omtrent like syrlig som rabarbra. Den søte panna cottaen trenger en syrlig kontrast, og de syrlige plommene blir en fin kontrast til den milde og myke panna cottaen. Med gode og riktige kontraster smaker alt mye mer og mye bedre!


 


Dette trenger du til 6 porsjoner:  
8 dl havrefløte
1 vaniljestang
Raspet skall av 1 sitron el lime, helst økologisk
4 ss sukker
4 pl gelatin
6 plommer
1 ss lønnesirup
1,5 ss vellagret balsamico
(Bare 0,5 ss balsamico hvis du bruker en vanlig tynn, en!)

Fremgangsmåte:
Varm opp havrefløte og sukker til kokepunktet i en gryte. Del en vaniljestang på midten og skrap ut vaniljefrøene og rør inn i fløteblandingen. Ha stangen også oppi blandingen. I tillegg til 1 vaniljestang har jeg oppi 1/2 ts ekte bourbon vaniljepulver. Det gjør susen på havrefløten! Rasp sitronskall over blandingen, og pass på slik at det hvite av sitronskallet ikke blir med. Jeg bruker Microplane sitt rivjern. Ingen over, ingen ved siden. La blandingen stå å trekke en god stund, gjerne en time. Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann i 5 min eller noe sånt, til de er myke. Når de ligger til bløt varmer du opp fløteblandingen igjen til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør dem ut i panna cotta- blandingen. Fordel blandingen i 6 små glass og sett kaldt noen timer. 
En kommentar til antallet gelatinplater: fordi havrefløten ikke så lett blir stiv har jeg justert opp mengden gelatin og sukker for å få panna cottaen hakket fastere. 

Skjær plommene i båter og ha i en gryte sammen med lønnesirup og balsamico. Rett før servering varmer du opp plommene og lar det putre litt. Topp panna cottaen med litt av de lune balsamicoplommene og server resten i en skål ved siden av. Og nyt de gode smakene, da! Mat mat mat og melkefri dessert i hjertet!  

No comments:

Post a Comment